De hoogste baas van de Belastingdienst, Hans Leijtens, vertrekt.

Hij heeft zijn functie vrijdag neergelegd, meldt het ministerie van Financiën. Hij was pas sinds 1 november 2015 de directeur-generaal van de Belastingdienst.

“Het afgelopen jaar is het accent van de functievervulling dusdanig verschoven dat zijn persoonlijke verwachtingen over de functie van directeur-generaal Belastingdienst en deze functievervulling onvoldoende op elkaar aansloten. Leijtens heeft daarom aangegeven dat hij zichzelf niet langer de aangewezen persoon vindt om de Belastingdienst te leiden”, aldus een verklaring van Financiën.

Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst zal binnen twee weken een opvolger worden benoemd. Financiën respecteert de beslissing, maar wil niet zeggen of het vertrek met de bekritiseerde reorganisatie te maken heeft. Leijtens wordt kwartiermaker voor de zogeheten integriteitskamer op Sint Maarten, aldus het ministerie. Hij was eerder baas van de Koninklijke Marechaussee.

Hoofdpijndossier

De Belastingdienst zit momenteel in een chaotische reorganisatie, die volgens staatssecretaris Wiebes nodig is omdat de fiscus “zeer verouderd” is. Er moeten de komende jaren 4.800 mensen weg, maar door de zeer aantrekkelijke vertrekregeling meldden zich honderden mensen mensen meer. Ook gaat personeel weg waarvoor de regeling niet was bedoeld. En de instroom van nieuwe hooggekwalificeerde medewerkers gaat minder snel dan gehoopt. Kamerleden maken zich zorgen over de continuïteit bij de fiscus.

De reorganisatie kost daardoor tientallen miljoenen euro's extra. Eerder plaatste Financiën de Belastingdienst, die veel te autonoom opereerde, daarom al onder financiële curatele.

De Belastingdienst is al meer dan 10 jaar een hoofdpijndossier. De problemen gaan terug tot het moment dat in 2005 - onder CDA-staatssecretaris Joop Wijn - werd besloten om de Belastingdienst niet alleen over de belastingen te laten gaan, maar de fiscus ook de toeslagen te laten uitbetalen. Vervolgens had de Belastingdienst continu te maken met storingen en grote blunders, die vaak ook te maken zouden hebben met verouderde systemen.

LEES OOK: Deze politici kwamen in de problemen door hoofdpijndossier 'De Belastingdienst'